2013-06-02

pierogi z kaszą,szpinakiem,twarogiem i śmietaną...

Składniki:

CIASTO: 1/2 kg mąka tortowa, 2 łyżki śmietana, 1 szklanka wrząca woda, 3/4 łyżeczki sól , - ile potrzeba mąka do podsypania

FARSZ: 1 torebka kasza gryczana, 1 pęczek szpinak świeży, 20 dag twaróg półtłusty, 1 sztuka cebula, 2 łyżki olej, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka olej do gotowania

FARSZ: ugotować torebkę kaszy i zostawić do obcięknięcia wody

cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać umyty, pokrojony szpinak

mieszając podsmażać z 5 minut

wymieszać z kaszą, jajkiem, twarogiem - doprawić pieprzem

CIASTO: ciasto zrobiłam w robocie- do misy wsypać mąkę przesianą, śmietanę 18%, sól

na wolnych obrotach wyrabiać ciasto dolewając wrzątku tyle, aby było sprężyste - na ogół wystarcza szklanka wrzątku, jak trzeba to z wyczuciem dolewać

ciasto rozwałkować cienko porcjami na stolnicy podsypanej mąką - wykrawać szklanką placki

nakładać pełną łyżeczkę farszu i sklejać pierogi

gotować na wrzątku z olejem i ciut solą - po wypłynięciu z 5 minut na mniejszym ogniu

MROŻENIE: pierogi zamrażam świeżo ulepione rozłożone na tacy, potem przekładam do worka

ugotowane pierogi nam smakują ze śmietaną kwaśną 12%........SMACZNEGO!!!