CIASTO: 1/2 kg mąka tortowa, 2 łyżki śmietana, 1 szklanka wrząca woda, 3/4 łyżeczki sól , - ile potrzeba mąka do podsypania
FARSZ: 1 torebka kasza gryczana, 1 pęczek szpinak świeży, 20 dag twaróg półtłusty, 1 sztuka cebula, 2 łyżki olej, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka olej do gotowania
FARSZ: ugotować torebkę kaszy i zostawić do obcięknięcia wody
cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać umyty, pokrojony szpinak
wymieszać z kaszą, jajkiem, twarogiem - doprawić pieprzem
CIASTO: ciasto zrobiłam w robocie- do misy wsypać mąkę przesianą, śmietanę 18%, sól
ciasto rozwałkować cienko porcjami na stolnicy podsypanej mąką - wykrawać szklanką placki
nakładać pełną łyżeczkę farszu i sklejać pierogi
gotować na wrzątku z olejem i ciut solą - po wypłynięciu z 5 minut na mniejszym ogniu
MROŻENIE: pierogi zamrażam świeżo ulepione rozłożone na tacy, potem przekładam do worka
ugotowane pierogi nam smakują ze śmietaną kwaśną 12%........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz