2013-04-12

jabłkowo wiśniowe muffinki z cynamonem Royal Brand..

Składniki:

4 większe jabłka, 1 słoiczek dżem wiśniowy, 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka zmielonej laski cynamonu Royal Brand, - ile potrzeba puder cukier


jabłka bez skóry utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z dżemem wiśniowym niskosłodzonym

mleko, olej, jajka, cukier, cynamon dobrze roztrzepać rózgą

dodać przesianą mąkę z proszkiem i nie za dokładnie wymieszać łyżką

foremki silikonowe 4x7cm

nałożyć łyżkę ciasta - łyżkę jabłek z dżemem - łyżeczkę ciasta

wyszło 18 foremek

piec w 200C około 30 minut

ostudzone muffinki posypać pudrem cukrem......są bardzo aromatyczne i wilgotne........SMACZNEGO!!!

CYNAMON oryginalny z Ceylonu ROYAL BRAND: produkt naturalny, wyjątkowo miękki, delikatny, można laski rozkruszyć w palcach lub zmielić na pył w młynku - smak: lekko słodki - zapach: aromatycznie słodki - zastosowanie: do aromatyzowania przystawek, ciastek, ryżu, grysiku, marmolad, pierników, kompotów, grzańców - ja lubię dodać również do mięs wieprzowych pieczonych, drobiu, wątróbek i do śledzi matiasów - właściwości: cynamonowiec ceyloński to źródło cynamonu najcenniejszego o subtelnym smaku, zapachu, wspaniałym aromacie, całkowicie różny od chińskiej kasji, która jest bardziej piekąca w smaku