2013-04-11

baba cytrynowa z rodzynkami ucierana...

Składniki:

20 dag masło, 4 sztuki białka, 4 sztuki żółtka, 25 dag cukier, 25 dag mąka tortowa Basia, 2 łyżeczki płaskie proszek do pieczenia, 10 dag rodzynki sułtanki, 2 średnie cytryny, 1 opakowanie polewa mleczna Oetker, - ile potrzeba posypka

masło roztopić i ostudzić

pianę z białek ubić na sztywno

żółtka utrzeć mikserem z cukrem na kogel mogel

dodać masło i ucierać

wsypać mąkę z proszkiem, z wyparzonych cytryn wlać sok i startą skórkę

z 2 minuty ucierać

rodzynki sparzone i obsuszone obsypać mąką i dodać do ciasta

teraz już łyżką wymieszać

dodać ubitą pianę i też łyżką delikatnie wymieszać

forma silikonowa 24cm z kominkiem

przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka

ostudzoną babę wyjąć z formy i polać polewą mleczną i posypać posypką

baba jest bardzo delikatnie puszysta, wilgotna z aromatem cytryn......SMACZNEGO!!!