2013-03-29

mielone łopatkowe z kaszą i z sosem pieczarkowym...

Składniki:

50 dag mielona łopatka, 2 sztuki jajka, 2 kromki bułka paryska namoczona, 1 szklanka kasza gryczana ugotowana, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 2 łyżki tarta bułka, 1 sztuka cebula, 1 łyżka smalec

SOS: 35 dag pieczarki, 1 sztuka cebulka, 1/2 łyżki smalec, 1 łyżeczka kucharek przyprawa w płynie, 1/2 łyżeczki pieprz czarny grubomielony, 1/2 szklanki śmietana gęsta, 1 łyżka natka pietruszki, 3 łyżeczki mąka pszenna

kasza gryczana osolona i dobrze ugotowana jedna szklanka - wsypać do mielonej łopatki

dodać jajka, namoczone i odciśnięte kromki bułki paryskiej, tartą bułkę, pieprz, sól, cebulę posiekaną i dobrze wszystko wymieszać

na smalcu smażyć rumiane mielone kotlety

na koniec pod przykryciem dosmażać z 5 minut na mniejszym ogniu

SOS: w rondlu na smalcu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki wsypać

dolać z 1/2 szklanki wody, doprawić do smaku

na koniec dodać gęstej słodkiej śmietany 18% wymieszanej z mąką i natkę pietruszki

polecam na smaczny obiad do ziemniaków......SMACZNEGO!!!