2013-02-07

z prodiża: marmoladowy murzynek...

Składniki:


3/4 szklanki cukier, 1 sztuka jajko, 6 łyżek olej, 1 szklanka mleko, 4 łyżki/ w opisie moje brzoskwinie papierówkowe, 3 łyżki kakao, 2.5 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka soda oczyszczona, - w opisie lukier wiśniowy, - ile potrzeba marmolada dodatek


jajko dobrze utrzeć z cukrem

przygotować pozostałe składniki - marmolada brzoskwiniowo-papierówkowa niepełny słoik po dżemie użyć do ciasta a resztę zostawić jako dodatek do ciasta - wszystko dobrze utrzeć

do prodiża włożyć pergamin i na to wkład wysmarowany masłem i obsypany tartą bułką - na to wylać ciasto i piec około 40 minut

po wyłączeniu z prądu przez dziurki w pokrywie patykiem do szaszłyka nakłuć ciasto i prodiż dopiero otworzyć po 15 minutach - ciasto nie oklapnie

teraz wyjąć z formy i do góry nogami na talerz, gdy ostygnie posmarować lukrem wiśniowym

podać z porcją marmolady lub innym dodatkiem......SMACZNEGO!!!!