2013-02-19

kwiatowe babeczki z gruszkową marmoladą...

Składniki:

1/4 szklanki cukier, 1 sztuka jajka, 1/4 szklanki olej, 3/4 szklanki maślanka, - szczypta sól, 1,5 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda oczyszczona, 2 łyżki czubate kakao, 1 słoik po dżemie marmolada gruszkowa, - w opisie bita śmietana

użyłam domowej marmolady gruszkowej, była dość płynna, wymieszałam z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i mieszając na średnim ogniu zagęściłam i do ostudzenia - nie gotować

z tej ilości jest 6 silikonowych foremek kwiatki śred. 8 cm

olej, jajko, maślanka, cukier, sól dobrze rozmieszać rózgą

dodać mąkę, proszek, sodę, kakao i wymieszać nie za dokładnie - ciasto powinno nie być za gęste

do foremek nałożyć pełną łyżkę ciasta - nałożyć pełną łyżkę marmolady - na łożyć resztę ciasta do foremek

piec w nagrzanym 200C około 30 minut

ostudzone przybrałam bitą śmietaną: 3/4 szklanki śmietany 36% ubić z 1,5 łyżki pudru cukru

babki kwiatowe nie są za słodkie a dzięki marmoladzie są wilgotne......SMACZNEGO!!!