2012-12-20

szynka "stek" pieczona w prodiżu...

Składniki:


1,5 kg szynka bez kości, 1 opakowanie przyprawa Stek Prymat, 5 łyżek olej, 6 sztuk cebula, 4 ząbki czosnek, 3/4 szklanki woda, 1 łyżka maggi


szynkę umytą i osuszoną bardziej rozciąć na większy płat

na szynkę posypać połowę przyprawy Stek i rozłożyć pokrojoną 2 sztuki cebuli w grubszą kostkę i pokrojony drobno czosnek

szynkę ciasno zawinąć i obwiązać nicią - szynkę całą natrzeć resztą przyprawy Stek, zawinąć w folię i do lodówki na całą noc

naczynie nasmarować olejem i reszta oleju polać szynkę, 4 cebule na połówki i ułożyć koło szynki

nakryć folią do pieczenia i piec w 200C około 40 minut

teraz zdjąć folię polać szynkę wodą z maggi i piec jeszcze bez folii z 25 -30 minut

szynkę zostawić do wystudzenia i zdjąć nici

ta szynka do pieczywa to "niebo w gębie"......POLECAM.....
SMACZNEGO!!!

wywar z szynki użyłam do pieczonych ziemniaków TUTAJ