2012-12-26

papierówki z nutą truskawek - czyli "babcina szarlotka" ziutuli-kaszubki...

Składniki:

Ciasto: 25 dag mąka tortowa, 1/2 kostki tłuszczu, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Nadzienie: 1 słoik litrowy jabłka-papierówki wekowane, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 5 dag mąki tortowej, ubita piana z 2 białek truskawki odmrożone lub świeże


tłuszcz i jajka temperatura pokojowa - mąka z proszkiem przesiana
wszystkie składniki ciasta włożyć do misy robota i z 1 minutę wyrabiać na najniższych obrotach - potem ze 3-4 minuty na średnich - powstanie sypka kruszonka

misę odstawić do lodówki na 1 godzinę

tortownica 20 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką

na sztywno ubić pianę

moje wekowane papierówki - TUTAJ

dobrze wymieszać jabłka z cukrem, żółtkami, mąką

dodać pianę do jabłek i delikatnie wymieszać

ciasto wysypać do blaszki i łyżką formować wyższy bok na rancie blaszki

na środek ciasta wyłożyć nadzienie z jabłek i poukładać truskawki

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 50-60 minut - po 25 minutach wyłączyć dolną grzałkę, aby spód się nie przypiekł

inne piecyki nagrzane 180-190C i 50-60 minut

upieczone zostawić do dobrego ostudzenia

szarlotka babcina jest krucha, wilgotna, pyszna z nadzieniem papierówek z nutą truskawek.....
SMACZNEGO!!!!