2012-12-14

"grzaniec" jabłkowo drożdżowo-kokosowy...

Składniki:
3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło stopione, 3/4 szklanki cukier, - szczypta sól, 1 szklanka mleko letnie, 2,5 szklanki mąka tortowa, 3/4 szklanki wiórki kokosowe, 2 łyżeczki drożdże suszone
NADZIENIE: 10 sztuk reneta jabłka, 1/2 szklanki cukier, 1/2 opakowania Prymat do grzanego wina i piwa, 1/2 łyżeczki sok z cytryny, - w opisie lukier


do miski włożyć wg podanej kolejności składniki - drożdże suche jako ostatnie

mikserem spiralami na dużych obrotach przez około 10 minut wyrabiać

wyrobione ciasto przykryć talerzem i do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce

umyte jabłka obrać i pokroić na średnie kawałki - wsypać cukier, przyprawę grzaniec, sok z cytryny i po zagotowaniu stale mieszając dusić z 5 minut - zostawić do wystudzenia

tortownica 24cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką - na dno wyłożyć ciasto - zostawić trochę na wierzch do obłożenia

na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek i na jabłka ułożyć kratkę

piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut - po 25 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł) - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

LUKIER: 1/2 szklanki pudru cukru dobrze wymieszać z 1,5 łyżeczki śmietany na gęsty lukier

na ciepłe ciasto na kratkę rozsmarować lukier i ciasto do ostudzenia

drożdżowo-kokosowe ciasto o wyjątkowym smaku grzańca jabłkowego, można podać z jabłkami jeśli zostały w garnku...... POLECAM......
SMACZNEGO!!!