2012-11-03

wątroba wieprzowa z marchwią jabłkową na szybki obiad...

Składniki:


50 dag ziemniaki, 50 dag wątroba wieprzowa, 4 łyżki mąka pszenna, 1/4 kostki smalec, 4 sztuki cebula, 1 łyżeczka majeranek, 1 łyżeczka pieprz mielony, 10 sztuk marchew, 2 sztuki jabłka, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 kubek śmietana


ziemniaki ugotować w osolonej wodzie

z wątroby usunąć żyły i umyć - pokroić na mniejsze kawałki - obsypać mąką i smażyć na gorącym smalcu na rumiano - dodać cebulę pokrojoną, majeranek, pieprz mielony i dusić do miękkości z 20 minut pod przykryciem na małym ogniu

marchew i jabłka obrane utrzeć na tarce - do smaku dodać cukier, sok z cytryny i śmietanę 12%, dobrze wymieszać

wątrobę podać z cebulką i teraz posolić do smaku, ziemniakami i marchwią z jabłkiem....szybki obiad....
SMACZNEGO!!!!