2012-11-23

polskie gołąbki z indyjską nutką garam masala...

Składniki:
1 średnia kapusta biała, 25 dag ryż, 1 łyżka Sól, 1/2 kg mięso mielone mieszane, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżki mieszanka garam masala Royal Brand, 2 sztuki jajka, 4 szklanki woda, - w opisie mrożone pomidory zmiksowane
SOS: - do smaku maggi, 1 łyżka koperek mrożony, 1/2 kubka śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki woda


ryż ugotować do miękkości i wystudzić

do ryży dodać mięso mielone, jajka, pieprz mielony, mieszankę przypraw garam masala i dobrze wszystko wyrobić

ze zblanszowanych liści kapusty usunąć głąbki i dość ciasno zawijać w liście porcję mięsa z ryżem

na dno dużego garnka wkładam sitko rozkładane - kapusta się nigdy nie przypali na dnie garnka i układam gołąbki

do gołąbków wlać 4 szklanki wody i na wierzch położyłam moje zamrożone zmiksowane latem pomidory - porcja to 3 szklanki wlane do woreczka do zamrażania

pod przykryciem gotować z 1 godzinę na małym ogniu

po ugotowaniu odlewam wywar z garnka do mniejszego i doprawiam do smaku maggi, dodaje koperek - zaciągam śmietaną z mąką, wodą i jest gotowy sos

wyśmienite polskie gołąbki z nutą indyjską garam masala.....POLECAM......
SMACZNEGO!!!


oryginalna mieszanka przypraw GARAM MASALA, produkt naturalny

zapach:
aromatyczny indyjski - smak: cierpki i pikantny - zastosowanie: uniwersalne do ryb, mięsa, drobiu, do dań w stylu indyjskim, nadaje im specyficzny smak Orientu