1 średni kurczak z rosołu, 2 sztuki marchewka z rosołu, 1 mniejszy seler z rosołu, 20 dag wątróbka smażona, 2 sztuki jajka, 1 łyżeczka pieprz czarny grubomielony, 2 łyżki kaszka manna, 1/2 szklanki tarta bułka, 1 łyżka majeranek, 3 kromki bułka paryska namoczona
wątróbkę obsypaną mąką usmażyć na maśle klarowanym na mocno rumiano
ostudzony kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek
w misie blendera zmiksować kawałki kurczaka z wątróbką, marchewką, selerem, jajkami i przełożyć do miski
namoczy c kromki bułki paryskiej w mleku i dobrze odcisnąć
dodać odciśnięte kromki, kaszkę manną, tartą bułkę, pieprz grubomielony, majeranek i wszystko dobrze wymieszać
keksówkę 22x10cm wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć pasztet
wierzch przyciskać dłonią - tępą stroną noża maczaną w oleju ponacinać kratkę skośną
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 55-60 minut
upieczony pasztet wyjąć z papierem na kratkę i wystudzić dobrze
smaczny, lekki pasztet z rosołowego kurczaka i smażoną wątróbką......POLECAM......
SMACZNEGO!!!
AKCJA:

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz