2012-11-10

kulki ryżowe z łopatką w cukinii papryce z solą himalajską...

Składniki:


2 torebki ryż ugotowany na sypko, 30 dag łopatka bez kości, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka smalec, - do smaku pieprz sól HIMALAJSKA Royal Brand, - w opisie cukinia z papryką weki, 3/4 szklanki woda gorąca, 2 sztuki pomidory, 1 łyżka natka pietruszki


mięso z łopatki pokroić na kostki małe, obsypać mąką i na smalcu zrumienić - dodać pieprzu i soli do smaku

do mięsa włożyć 2 słoiczki po musztardzie cukinii z papryką z mojego przepisu TUTAJ - można dodać inne np. mrożonki warzywne

dolać wody gorącej i dusić na małym ogniu z 10 minut

ryż ugotować w osolonej wodzie

ryż nakładać łyżką do lodów i natkę pietruszki, resztę wsypać do mięsa - do środka nałożyć mięso - między ryż układać ósemki pomidorów

smaczny, tani, szybki obiad.....
SMACZNEGO!!!


najważniejszym użyciem soli himalajskiej to gospodarstwo domowe: do gotowania, pieczenia itd...
soli Himalajskiej możemy spożywać dziennie do wielkości 5-6 gram
sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości
w przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne

ma ona aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała

Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie, Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej

Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.