2012-11-23

knedliki "paryskie" do sosu,gulaszu i ...

Składniki:


1 sztuka bułka paryska, 3/4 litra mleko, 2 sztuki cebula, 2 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka jarzynka, 1 szklanka tarta bułka, 4 litry wrzątek, 1 łyżeczka sól


dwudniową bułkę paryską pokroić na kostki i zalać ciepłym mlekiem na 30 minut

cebulkę podsmażyć na złoto na maśle i ostudzić

odcisnąć bułkę z mleka i dobrze wyrobić z jajkiem, pieprzem, jarzynką, cebulką, tartą bułką

tartej bułki dodać tyle, aby ciasto nie było za luźne i można było formować kule zwilżonymi dłońmi - kule wielkości średnicy z 5 cm

wkładać do wrzątku osolonego i na mniejszym ogniu gotować z 15-20 minut - im większe kule, tym dłużej gotować

gotowe knedliki wyjąć cedzakiem na talerz

takie knedliki "paryskie" są pyszne do sosów, gulaszu lub polane skwarkami z cebulką........
SMACZNEGO!!!