2012-10-17

wielka muffina z konfiturą wiśniową w budyniu ukrytą....

Składniki:


2,5 szklanki mąka pszenna, 6 łyżek cukier, 2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia, 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 2 sztuki jajka, 1 sztuka skórka z cytryny starta, 1 sztuka budyń waniliowy, 1 słoik 300 ml konfitury wiśniowej, - ile potrzeba cukier puder


ugotować budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru i ostudzić

suche składniki wymieszać i zetrzeć do nich skórkę z 1 cytryny - mokre dobrze roztrzepać w osobnym naczyniu i wlać do suchych - "byle jak" nie za dokładnie je wymieszać

do kominkowej wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką włożyć część ciasta

na ciasto nakładać budyń

na budyń nałożyć konfiturę wiśniową i wyłożyć resztę ciasta

piekłam w nagrzanym prodiżu (grzałka góra-dół) ok 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

na razie nie mam piekarnika i piekę jedną dużą muffinę w prodiżu


dobrze muffinę ostudzić i dopiero wtedy wyjąć ją z kominkowej i posypać pudrem cukrem - przepyszna duża muffina - puszysta, wilgotna z posmakiem konfitury wiśniowej i bardzo szybko się zjada.....
SMACZNEGO!!!