Składniki:
2,5 szklanki mąka pszenna,
6 łyżek cukier,
2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia,
1/2 szklanki olej,
1 szklanka mleko,
2 sztuki jajka,
1 sztuka skórka z cytryny starta,
1 sztuka budyń waniliowy,
1 słoik 300 ml konfitury wiśniowej,
- ile potrzeba cukier puder
ugotować budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru i ostudzić
suche składniki wymieszać i zetrzeć do nich skórkę z 1 cytryny - mokre dobrze roztrzepać w osobnym naczyniu i wlać do suchych - "byle jak" nie za dokładnie je wymieszać
do kominkowej wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką włożyć część ciasta
na ciasto nakładać budyń
na budyń nałożyć konfiturę wiśniową i wyłożyć resztę ciasta
piekłam w nagrzanym prodiżu (grzałka góra-dół) ok 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
na razie nie mam piekarnika i piekę jedną dużą muffinę w prodiżu
dobrze muffinę ostudzić i dopiero wtedy wyjąć ją z kominkowej i posypać pudrem cukrem - przepyszna duża muffina - puszysta, wilgotna z posmakiem konfitury wiśniowej i bardzo szybko się zjada.....
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
muffina gigant, podoba mi się! :D
Smakowicie wygląda ;)
Prześlij komentarz