2012-10-05

słodko kwaśny jabłkowo winogronowy torcik...

Składniki:


- w opisie ciasto biszkoptowe, 1 kiść winogrona czerwone, 1 słoiczek po dżemie moje jabłka papierówki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka wiśniowa


biszkopt: 2 jajka - 3 łyżki gorącej wody - 10 dag cukru - torebka cukru waniliowego - 10 dag mąk - 10 dag ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

oprócz dwóch mąk i proszku wszystkie składniki dobrze ubić do mocnego spienienia, potem po trochu dodawać przesiane mąki z proszkiem - wylać do tortownicy trochę wysmarowanej masłem i piec w 170C ok 30 40 minut- ja piekłam w prodiżu ok 35 minut - ostudzony przekroić na pół

winogrona sparzyć i obrać ze skórki - potem przed położeniem do ciasta przekroić każdą na pół i kłaść przekrojoną częścią na ciasto

jeden placek biszkoptu włożyć do blaszki i nasączyć go dobrze np. herbatą z cytryną - na placek nałożyć jabłka papierówki ze słoiczka z mojego przepisu TUTAJ i dodać trochę winogron i wylać na nie tężejącą galaretkę agrestową i położyć drugi placek i nasączyć go też herbatą, delikatnie placek docisnąć i do lodówki - gdy już zastygnie na wierzch rozłożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką wiśniową i do lodówki najlepiej na całą noc

bardzo delikatne, wilgotne słodko-kwaśne torcikowe ciacho......
SMACZNEGO!!!!