2012-10-17

śliwki w budyniu czekoladowym w kruszonce budyniowej...

Składniki:


2 szklanki mąka pszenna, 1 szt budyń waniliowy bez cukru, 1/2 szklanka cukier, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 szt jajko, 1/2 kostki tłuszczu zimnego, 50 dag śliwki, 350 ml mleka, 1 budyń czekoladowy, 2 łyżeczki cukier


kruszonka: budyń waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajko, tłuszcz zimny, cukier = wszystko posiekać w misce nożem na kruszonkę

w 350 ml mleka z cukrem 2 łyżeczki - ugotować budyń czekoladowy i ostudzić

śliwki wypestkować = poza sezonem śliwkowym używam rozmrożone śliwki

tortownica 20cm z pergaminem = na dno wsypać większą połowę kruszonki i gęsto ułożyć śliwki

na wierzch wyłożyć budyń, na wierzch wsypać resztę kruszonki

piec w 180C ok 35-40 min i dobrze ostudzić

teraz można zajadać pyszności z kawką lub herbatką z cytrynką.......
SMACZNEGO!!!