2012-10-11

matiasy po kaszubsku-gdyńsko...

Składniki:


10 szt matiasy, 2 łyżki koperek, 3 łyżki musztarda, 2 łyżki cukier, 3 łyżki ocet winny, 1 szt cebula w kosteczkę, ile potrzeba olej


my matiasy w różnych wersjach możemy jeść bardzo często - tak je lubimy....

matiasy wymoczyć - ze 4x po 15 minut zmieniając wodę

musztardę + cukier + ocet winny wymieszać /ja czasami dodaję 1 łyżkę octu zwykłego/

cebulkę aby tylko do smaczku pokroić w kosteczkę

matiasy odsączyć i pokroić w paski ok 2-3 cm i układać w słoiku: matiasy + posypać koperkiem + ciut cebuli + ciut sos musztardowy = i tak do wyczerpania matiasów, na koniec wlać nie za dużo oleju i lekko ubić łyżeczką

w słoiku w lodówce mogą być do tygodnia - u nas góra 1,5 dnia.....
SMACZNEGO!!!!