2012-10-22

jabkowi brunione na kucha...

Składniki:


10 sztuk jabłka, 4 łyżki woda, 6 łyżek cukier, 1 łyżeczka kardamon, szczypta cynamon, 2 łyżki tarta bułka


po kaszubsku jabkowi brunione na kucha = duszone jabłka do placka drożdżowego

porcja na średnią blaszkę - jabłka obrać ze skórki

dodaję kardamon, gdyż dla mnie w połączeniu z jabłkami jest udanym smakowo połączeniem

do garnuszka wlać wodę i pokrojone w dość grubsze plastry jabłka - dodać cukier,kardamon i cynamon i dusić mieszając chwilę, aby nie były za mocno papkowate jabłka

tak około 5 minut zależy czy jabłko jest gatunkowo twarde czy kruche

na koniec dać tartej bułki i wymieszać i do ostudzenia

świeżo zrobione i smaczne jabłka do placka drożdżowego lub innych ciast, naleśników, zapiekanek z ryżu lub do podjadania np. z sucharkami, tostami........
SMACZNEGO!!!!