2012-10-09

dynia cukinia orzechy wyśmienite przepyszne ciasto kruszonkowe....

Składniki:


KRUSZONKA: 1 sztuka jajko, 4 łyżki cukier, - szczypta Sól, 1/2 kostki tłuszcz temp.pokojowa, 25 dag mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, NADZIENIE: - w opisie dynia agrestowa, - w opisie cukinia agrestowa, 2 sztuki żółtka, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki piana z białek, 10 dag orzechy włoskie pokruszone, 3 sztuki czekoladki pistacje


w robocie zrobić kruszonkę i schować do lodówki na 2 godziny

słoik po dżemie dynia agrestowa z mojego przepisu TUTAJ

słoik po dżemie cukinia agrestowa z mojego przepisu TUTAJ

zawartość ze słoiczków przełożyć do miski

wyłuskane orzechy włoskie położyć na woreczki i drugim je nakryć - delikatnie wałkiem rozgniatać kilka razy

po 2 godzinach kruszonki w lodówce do nadzienia dodać 2 żółtka - 2 czubate łyżki mąki, ubitą pianę z 2-óch białek - delikatnie wymieszać

tortownica 20 cm wysmarowana masłem i tartą bułką

wsypać zimną kruszonkę i łyżką zbierając ze środka lekko dociskając zrobić rant z kruszonki

na kruszonkę położyć nadzienie

wierzch nadzienia posypać orzechami i piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut (po 20 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł)

inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

z 5 minut przed końcem pieczenia na środek położyć kawałki czekoladek z pistacjami

ciasto zostawić do wystudzenia

wyśmienite, przepyszne ciasto dyniowo-cukiniowo-orzechowe.....w trakcie jedzenia chcę się jeść i jeść.....POLECAM.....
SMACZNEGO!!!!