Składniki:
KRUSZONKA:
1 sztuka jajko,
4 łyżki cukier,
- szczypta Sól,
1/2 kostki tłuszcz temp.pokojowa,
25 dag mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
NADZIENIE:
- w opisie dynia agrestowa,
- w opisie cukinia agrestowa,
2 sztuki żółtka,
2 łyżki mąka pszenna,
2 sztuki piana z białek,
10 dag orzechy włoskie pokruszone,
3 sztuki czekoladki pistacje
w robocie zrobić kruszonkę i schować do lodówki na 2 godziny
słoik po dżemie dynia agrestowa z mojego przepisu TUTAJ
słoik po dżemie cukinia agrestowa z mojego przepisu TUTAJ
zawartość ze słoiczków przełożyć do miski
wyłuskane orzechy włoskie położyć na woreczki i drugim je nakryć - delikatnie wałkiem rozgniatać kilka razy
po 2 godzinach kruszonki w lodówce do nadzienia dodać 2 żółtka - 2 czubate łyżki mąki, ubitą pianę z 2-óch białek - delikatnie wymieszać
tortownica 20 cm wysmarowana masłem i tartą bułką
wsypać zimną kruszonkę i łyżką zbierając ze środka lekko dociskając zrobić rant z kruszonki
na kruszonkę położyć nadzienie
wierzch nadzienia posypać orzechami i piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut (po 20 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł)
inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
z 5 minut przed końcem pieczenia na środek położyć kawałki czekoladek z pistacjami
ciasto zostawić do wystudzenia
wyśmienite, przepyszne ciasto dyniowo-cukiniowo-orzechowe.....w trakcie jedzenia chcę się jeść i jeść.....POLECAM.....
SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Jakie ciekawe ciasto:)
Prześlij komentarz