Składniki:
1,5 kg boczek surowy bez kości:
10 sztuk jałowiec ziarna,
6 ząbków czosnek,
2 łyżeczki pieprz mielony,
2 łyżeczki jarzynka,
1,5 kg łopatka bez kości:
3 sztuki cebula,
1 łyżeczka majeranek,
2 łyżeczki pieprz ziołowy,
2 łyżeczki papryka słodka,
- ile potrzeba olej do marynowania,
- ile potrzeba maggi,
- ile potrzeba liść i ziele
boczek rozciąć na płat, tak aby nie przeciąć na pół i na mięso
ponakładać czosnek,
pieprz mielony, jarzynkę, jałowiec ziarna
mocno zwinąć roladkę i obwiązać nitką
łopatkę też rozciąć na płat, tak aby nie przeciąć na pół i ponakładać
paprykę słodką,
pieprz ziołowy, majeranek i cebulę pokrojoną
na 4 części
też mocno zwinąć i obwiązać nitką
do woreczka daję ziele angielskie i liście laurowe
po 4 sztuki, olej i maggi i 2 roladki wkładam
do woreczka dobrze je w woreczku ugniatam w oleju
i do lodówki na 12 godzin
do garnka daję 1 łyżkę oleju
i całą zawartość z woreczka i mocno rumienię z każdej strony
gdy zrumienione to daje ok 2 szklanki wody
i pod przykryciem piekę na małym ogniu
gdy już miękkie wyjąć do ostudzenia,
zimne dobrze się kroi na plasterki a ciepłe się "rozwala"
i tak na jednym ogniu z jednego gara są
upieczone 2 pyszne pieczenie do jedzenia na
zimno z sosami np. chutney lub z chrzanem, ćwikłą, musztardą....
SMACZNEGO!!!!
AKCJA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz