2012-10-04

dwie roladki z jednego gara...

Składniki:


1,5 kg boczek surowy bez kości: 10 sztuk jałowiec ziarna, 6 ząbków czosnek, 2 łyżeczki pieprz mielony, 2 łyżeczki jarzynka, 1,5 kg łopatka bez kości: 3 sztuki cebula, 1 łyżeczka majeranek, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryka słodka, - ile potrzeba olej do marynowania, - ile potrzeba maggi, - ile potrzeba liść i ziele

boczek rozciąć na płat, tak aby nie przeciąć na pół i na mięso ponakładać czosnek, pieprz mielony, jarzynkę, jałowiec ziarna mocno zwinąć roladkę i obwiązać nitką

łopatkę też rozciąć na płat, tak aby nie przeciąć na pół i ponakładać paprykę słodką, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę pokrojoną na 4 części

też mocno zwinąć i obwiązać nitką

do woreczka daję ziele angielskie i liście laurowe po 4 sztuki, olej i maggi i 2 roladki wkładam do woreczka dobrze je w woreczku ugniatam w oleju i do lodówki na 12 godzin

do garnka daję 1 łyżkę oleju i całą zawartość z woreczka i mocno rumienię z każdej strony

gdy zrumienione to daje ok 2 szklanki wody i pod przykryciem piekę na małym ogniu

gdy już miękkie wyjąć do ostudzenia,
zimne dobrze się kroi na plasterki a ciepłe się "rozwala"

i tak na jednym ogniu z jednego gara są upieczone 2 pyszne pieczenie do jedzenia na

zimno z sosami np. chutney lub z chrzanem, ćwikłą, musztardą....
SMACZNEGO!!!!

AKCJA:Mięsne rolowanie - konkurs! Darmowy hosting zdjęć