2012-10-01

"babcina" szarlotka ziutuli-kaszubki...

Składniki:


Ciasto: 25 dag mąka puszysta Lubella, 1/2 kostki tłuszczu, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Nadzienie: 10 sztuk starte jabłka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki cukru, 2 krople olejku waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 żółtka, 5 dag mąki puszystej Lubella, ubita piana z 2 białek 4 duże śliwki węgierki


tłuszcz i jajka temperatura pokojowa - mąka z proszkiem przesiana
wszystkie składniki ciasta włożyć do misy robota i z 1 minutę wyrabiać na najniższych obrotach - potem ze 3-4 minuty na średnich - powstanie sypka kruszonka

misę odstawić do lodówki na 1 godzinę

tortownica 20 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką

na sztywno ubić pianę

jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka

dobrze wymieszać jabłka z sokiem z cytryny, cukrem, żółtkami, mąką, cynamonem, olejkiem

dodać pianę do jabłek i delikatnie wymieszać

ciasto wysypać do blaszki i łyżką formować wyższy bok na rancie blaszki

na środek ciasta wyłożyć nadzienie z jabłek i poukładać połówki śliwek skórką na dół

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 50-60 minut - po 25 minutach wyłączyć dolną grzałkę, aby spód się nie przypiekł

inne piecyki nagrzane 180-190C i 50-60 minut

upieczone zostawić do dobrego ostudzenia

ta moja "babcina" szarlotka jest krucha z wyśmienitym nadzieniem z jabłek......POLECAM.....SMACZNEGO!!!!