2012-09-03

śledzie w pomidorach ziutuli-kaszubki...

Składniki:


1,5 kg świeże śledzie, 1 łyżka jarzynka Kucharek, 1 łyżeczka pieprz mielony, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba olej do smażenia, 6 sztuk cebula, 2 łyżki cukier, 4 sztuki pomidory bez skóry, 1/2 łyżeczki ocet, - do smaku sól morska, 1,5 szklanki woda


świeże śledzie (kupuję u rybaków) - odciąć głowy i oczyścić z wnętrzności - robię to na szklanej desce a potem je dobrze umyć i zostawić na durszlaku metalowym (drewno i plastik wchłania zapach ryb) aby odciekły z wody

włożyć je do miski szklanej i posypać jarzynką, pieprzem mielonym i odstawić do lodówki na minimum 30 minut

z miski śledzie najlepiej włożyć do siatki lub worka wsypać mąkę - i trzymając zamknięty worek,siatkę dobrze obtoczyć śledzie mąką

ten sposób nie brudzi i nie sypie na około mąką - mięsa na gulasz też tak obsypuję

na gorącym oleju smażyć na złocisto śledzie z każdej strony - usmażone wkładać do głębszego naczynia

olej po smażeniu śledzi wylać i wlać nowy
zeszklić cebulę pokrojoną w piórka razem z cukrem - wsypać pomidory bez skóry pokrojone w kostkę, dolać 1,5 szklanki wody i dusić z 20 minut

doprawić octem, solą do smaku i gorącym sosem zalać śledzie
ostudzone schować przykryte do lodówki

najlepsze są na drugi dzień, jak przejdą smakami....
SMACZNEGO!!!