2012-09-09

porzeczka z jabłkiem pod kruchą kratką...

Składniki:


KRUCHE, 1 sztuka jajka, 1/2 szklanki cukier, - szczypta Sól, 1/2 kostki miękki tłuszcz, 2 krople aromat waniliowy, 25 dag mąka pszenna, 1 łyżeczka płaska proszek do pieczenia, NADZIENIE, - po 1 słoiczku dżemowym porzeczka z jabłkiem i jabłko, - ile potrzeba cukier puder, - do smaku śmietana cynamon


z podanych składników utrzeć w robocie kruche ciasto jak na kruszonkę - odstawić do lodówki na 30 minut

tortownica 20 cm wysmarowana tłuszczem i tarta bułką

porzeczka z jabłkiem z mojego przepisu TUTAJ

jabłka wekowane z mojego przepisu TUTAJ

ciasto przełożyć do blaszki - zostawić troszkę do zrobienia kratki

na cieście rozsmarować dżemik porzeczkowo-jabłkowy i na dżemiku rozłożyć wekowane jabłka

z reszty ciasta ukulać wałeczki - rozpłaszczyć i układać na wierzchu

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - inne piecyki 200C i ok 40 minut

zostawić do wystudzenia

posypać pudrem cukrem....można podać z łyżką śmietany z ciut cynamonem....
SMACZNEGO!!!!