2012-08-12

podwójnie śliwkowe ciasto z galaretką...

Składniki:


2 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 2,5 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 6 kropli olejek migdałowy, 1/2 szklanki olej Beskidzki, 50 dag śliwki węgierki, 1 torebka galaretka pomarańczowa


jajka dobrze ubić z cukrem mikserem na "kogel mogel"

wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i olejek migdałowy

wszystko dobrze utrzeć

tortownica (24 cm) z papierem do pieczenia - przełożyć do blaszki ciasto i poukładać umyte połówki śliwek

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut (po 20 minutach odłączyć dolną grzałkę-nie przypali się spód)

w innych piecykach piec w 200C ok. 40 minut

ciasto dobrze wystudzić

w 400 ml wrzątku rozpuścić galaretkę i do prawie stężenia odstawić

na wystudzone ciasto poukładać połówki śliwek i zalać je prawie tężejącą galaretką

włożyć ciasto do lodówki nakryte pergaminem

wilgotne, lekkie ciasto, które szybko się zjada do kawki....
SMACZNEGO!!!!