2012-08-04

dobri brzadowi kuch kaszebsczi...

Składniki:


1/2 kostki drożdże, 2 sztuki jajka, 1/4 szklanki mleko letnie, 1/4 szklanki olej Beskidzki, - szczypta sól, 1/2 szklanki cukier, 2,5 szklanki mąka pszenna, 1 łyżka sok z cytryny, 3 sztuki papierówki, 20 sztuk śliwki węgierki, 2 łyżeczki kardamon, 2 łyżeczki cynamon


dobri brzadowi kuch kaszebsczi = pyszna drożdżówka kaszubska z owocami

ZACZYN: drożdże wkruszyć do miski i dodać mleko letnie, olej, sól, cukier, jajka i widelcem trochę roztrzepać

nakryć talerzem i na ok 40 minut do podrośnięcia zaczynu

tortownica 24 cm z papierem do pieczenia

do zaczynu podrośniętego wsypać mąkę, dodać sok z cytryny i mikserem spiralami wyrabiać około 10 minut

nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę

ciasto wyłożyć do blaszki i przy brzegach poukładać kawałki obranych papierówek wciskając do ciasta - posypać papierówki kardamonem

na papierówki i ciasto poukładać dość gęsto połówki śliwek przyciskając do ciasta - posypać je cynamonem

blaszkę włożyć do prodiża i teraz włączyć do prądu grzałka góra/dół i piec około 40-45 minut

do innych piecyków też włożyć i dopiero włączyć - piec w 200C 40-45 minut

to ciasto szubko znika z talerza....
SMACZNEGO!!!!