Składniki:
2 sztuki jajka,
10 dag tłuszcz stopiony,
1/2 kostki drożdże świeże,
1 szklanka mleko letnie,
1 szklanka cukier,
- szczypta Sól,
1 torebka cukier waniliowy,
60 dag mąka pszenna,
10 sztuk truskawki świeże,
- ile potrzeba puder cukier
drożdże wkruszyć do miski i dodać wszystkie składniki oprócz mąki i truskawek - roztrzepać widelcem i nakryć talerzem do podrośnięcia
gdy podrośnie zaczyn wsypać przesianą mąkę i mikserem spiralami wyrabiać około 10 minut - ciasto nie może być luźne ale zwarte
nakryć talerzem i do wyrośnięcia
z ciasta zrobić 5-6 kul - rozpłaszczyć na dłoni i włożyć truskawkę 1 dużą lub 2 mniejsze - teraz ukulać jedną kulę i wkładać do blaszki lub prodiża wyłożonym papierem do pieczenia
po zrobieniu kul włączyć prodiż i piec około 40 minut - piecyk też dopiero włączyć po włożeniu blaszki do 200C i piec 40 minut
bardzo puchate i lekkie, smaczne brioszki z truskawką posypać pudrem cukrem......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz