2012-07-07

puchate brioszki z truskawkami....

Składniki:


2 sztuki jajka, 10 dag tłuszcz stopiony, 1/2 kostki drożdże świeże, 1 szklanka mleko letnie, 1 szklanka cukier, - szczypta Sól, 1 torebka cukier waniliowy, 60 dag mąka pszenna, 10 sztuk truskawki świeże, - ile potrzeba puder cukier


drożdże wkruszyć do miski i dodać wszystkie składniki oprócz mąki i truskawek - roztrzepać widelcem i nakryć talerzem do podrośnięcia

gdy podrośnie zaczyn wsypać przesianą mąkę i mikserem spiralami wyrabiać około 10 minut - ciasto nie może być luźne ale zwarte

nakryć talerzem i do wyrośnięcia

z ciasta zrobić 5-6 kul - rozpłaszczyć na dłoni i włożyć truskawkę 1 dużą lub 2 mniejsze - teraz ukulać jedną kulę i wkładać do blaszki lub prodiża wyłożonym papierem do pieczenia

po zrobieniu kul włączyć prodiż i piec około 40 minut - piecyk też dopiero włączyć po włożeniu blaszki do 200C i piec 40 minut

bardzo puchate i lekkie, smaczne brioszki z truskawką posypać pudrem cukrem....
SMACZNEGO!!!