2012-07-13

kukurydziane ciacho z truskawkami....

Składniki:


20 dag kasza kukurydziana drobna, 15 dag mąka pszenna, 1 łyżeczka soda, - szczypta Sól, 1 łyżeczka cynamon, 2 sztuki jajka, 150 ml/pudełko jogurt truskawkowy, 100 ml mleko, 25 dag cukier, 1/2 kostki tłuszcz miękki, 20 dag truskawki posiekane, - ile potrzeba cukier puder


w osobnym naczyniu roztrzepać jajka-jogurt-mleko

osobno wymieszać suche składniki razem z cynamonem

cukier utrzeć z miękkim tłuszczem

do tłuszczu wlać płynne i wymieszać dobrze rózgą

na koniec wsypać suche składniki i wymieszać

truskawki posiekać nożem na drobniejsze kawałki i włożyć je do ciasta i delikatnie wymieszać z ciastem

tortownica (20 cm) wyłożona papierem do pieczenia - wlać ciasto i piec około 45 minut w 200C- jak wierzch zbyt szybko się upiecze a patyczek jeszcze wychodzi wilgotny to wierzch nakryć folią aby się nie przypalił - ja piekłam w prodiżu grzałka góra/dół

po wystygnięciu posypać cukrem pudrem....ciasto jest smaczne i wilgotne....
SMACZNEGO!!!