Składniki:
20 dag kasza kukurydziana drobna,
15 dag mąka pszenna,
1 łyżeczka soda,
- szczypta Sól,
1 łyżeczka cynamon,
2 sztuki jajka,
150 ml/pudełko jogurt truskawkowy,
100 ml mleko,
25 dag cukier,
1/2 kostki tłuszcz miękki,
20 dag truskawki posiekane,
- ile potrzeba cukier puder
w osobnym naczyniu roztrzepać jajka-jogurt-mleko
osobno wymieszać suche składniki razem z cynamonem
cukier utrzeć z miękkim tłuszczem
do tłuszczu wlać płynne i wymieszać dobrze rózgą
na koniec wsypać suche składniki i wymieszać
truskawki posiekać nożem na drobniejsze kawałki i włożyć je do ciasta i delikatnie wymieszać z ciastem
tortownica (20 cm) wyłożona papierem do pieczenia - wlać ciasto i piec około 45 minut w 200C- jak wierzch zbyt szybko się upiecze a patyczek jeszcze wychodzi wilgotny to wierzch nakryć folią aby się nie przypalił - ja piekłam w prodiżu grzałka góra/dół
po wystygnięciu posypać cukrem pudrem....ciasto jest smaczne i wilgotne....
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz