2012-07-27

kaszëbsczi kuch krzeszniowi (z wiśniami)

Składniki:


1/2 szklanki mleko letnie, 1/4 kostki tłuszcz stopiony, 4 łyżki cukier, 2 sztuki jaja, 1 torebka cukier waniliowy, 1 sztuka skórka z cytryny, 30 dag mąka pszenna, - szczypta sól, 1,5 łyżeczki drożdże suszone, 20 dag wiśnie bez pestek, - w opisie kruszonka


na ciasto wszystkie składniki wyrobić mikserem z 10 minut i przykryć miskę talerzem do wyrośnięcia około 60 minut

okrągła forma z papierem do pieczenia - ciasto rozłożyć w formie - porozkładać wiśnie bez pestek, posypać ciut cynamonem

5 dag zimny tłuszcz - 5 dag cukru - 15 dag mąki = zrobić kruszonkę i posypać nią wiśnie

piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut (grzałka góra/dół) - w piecyku też tyle czasu w 200C

ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem

smakowita kaszubska drożdżówa z wiśniami i chrupiącą kruszonką....moja babcia kaszubka nauczyła mnie piec zawsze wychodzące dobre ciasta drożdżowe...przeczytaj TUTAJ...

SMACZNEGO!!!!