1 nieduża szyja indycza, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 2 sztuki udka kurczaka, 30 dag szponder nie tłusty, 6 litrów woda, 6 sztuk ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 3 łyżki vegeta czerwona, 1 pęczek włoszczyzna młoda, - do smaku pieprz mielony świeżo
szponder nie tłusty z małą kością a więcej mięska - szyja indycza nieduża - skrzydełka i udka kurczaka - wszystko dobrze umyć i zalać w garnku zimną wodą i zagotować - zmniejszyć ogień i cedzakiem zebrać "szumowiny" - potem wsypać ziele i liście i gotować na małym ogniu
gotować jeszcze z 30 minut - na koniec dać pieprzu do smaku i jak kto lubi maggi
można też zamrozić porcje rosołu zamiast kostek bulionowych - mięso wykorzystam do sosu koperkowego, można też zrobić galaretkę lub farsz do krokietów, pierogów...
SMACZNEGO!!!!!
1 komentarz:
oj lubie taki rosolek .. twoj ma kolor jak lubie - wysmienity .. a nie ta cala reszta blogowych rosolow wygladajacych jak makaron z woda :)
pozdrawiam
Prześlij komentarz