Składniki:
50 dag marchew starta,
30 dag mąka pszenna,
20 dag cukier,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3/4 szklanki olej,
4 sztuki jajka,
4 łyżki kakao,
1 sztuka przyprawa do piernika,
- w opisie krem krople pomarańczy,
- ile potrzeba kakao do posypania,
- ile potrzeba starta skórka pomarańczy
marchew starłam w robocie na drobnym sitku ----- połowę cukru zrumienić na suchej patelni i dodać 3-4 łyżki wody i mieszać do rozpuszczenia ----- ubić dobrze pianę z 4 białek ---- w trakcie pieczenia przygotować budyniowy krem do przełożenia marchew starłam w robocie z nagrody na drobnym sitku----- połowę cukru zrumienić na suchej patelni i dodać 3-4 łyżki wody i mieszać do rozpuszczenia------ ubić dobrze pianę z 4 białek==== żółtka do ciasta będą potrzebne----- w trakcie pieczenia przygotować mój przepis na krem "kropla pomarańczy" jest TUTAJ
przesiać mąkę - proszek- kakao- przyprawę piernikową i przygotować 3/4 szklanki oleju
w robocie utrzeć na puszysto żółtka z resztą cukru- potem dodać przesianą mąkę z dodatkami- dodać olej, trochę skórki startej pomarańczy (reszta do ozdoby) marchew i dobrze wymieszać- na koniec dać pianę i delikatnie połączyć
tortownica wysmarowana masłem i tartą bułką: dać do niej ciasto i piec ok 50 minut w 180C
ostudzone ciasto przekroić na połowę, dać większą część kremu na placek i nakryć drugim- resztę dać na całość
posypać startą skórką pomarańczy, kakao i do lodówki a najlepsze ciasto jest na drugi dzień, nie jest mocno słodkie i jest wilgotne.....
SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz