2012-05-22

pysznie piernikowa duża muffina z wilgotnym budyniem z prodiża....

Składniki:


2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/4 szklanki woda gazowana, 2,5 szklanki mąka pszenna, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 3/4 szklanki cukier, 2 łyżki kakao, 1/2 torebki piernikowa przyprawa, 1 torebka budyń śmietankowy, 400 ml mleko, 2 łyżki cukier, - do posypania cukier puder


ugotować budyń w 400 ml mleka z cukrem i ostudzić

jajka, olej, mleko, wodę gazowaną dobrze roztrzepać rózgą - do płynnej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem - dodać cukier, kakao, piernikową przyprawę i "byle jak" rozmieszać>


kominkowa wysmarowana tłuszczem i tartą bułką -rozłożyć większą połowę ciasta - na wierzch rozłożyć budyń

na budyń rozłożyć resztę ciasta - włożyć do nagrzanego prodiża i piec ok 40 minut - prodiż otworzyć dopiero po 10-15 minutach od wyłączenia z prądu - muffina nie opadnie

dobrze ostudzoną muffinę wyłożyć z blaszki na talerz i posypać cukrem pudrem

pysznie piernikowa duża muffina z wilgotnym budyniem - szybko się zjadła.....
SMACZNEGO!!!!