2012-05-28

puchate drożdżowe rumowe jabłkowe ciasto z prodiża....

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 1/2 kostki tłuszcz stopiony, 1 szklanka mleko letnie, 3/4 szklanki cukier, - szczypta Sól, 60 dag mąka pszenna, 1 buteleczka aromat rumowy, 8 sztuk jabłka, - ile potrzeba cukier puder, 2 sztuki jajka


polecam rady o cieście drożdżowym a zawsze wyjdzie pyszne: TUTAJ

drożdże wkruszyć do miski - jajka, tłuszcz, mleko, cukier, sól roztrzepać widelcem i wlać do drożdży - przykryć talerzem na 40 minut

potem wsypać mąkę przesianą i cały aromat rumowy - mikserem spiralami wyrabiać ok 5 minut - nakryć talerzem na 1 godz. do wyrośnięcia


jabłka pokroić w grubsze ósemki i posypać je ciut cynamonem, kardamonem, cukrem waniliowym

ciasto podzielić na pół i wyłożyć 2 okrągłe blaszki ciastem lub 1 dużą prostokątną - na wierzch gęsto poukładać jabłka

włożyć do nagrzanego piekarnika 2 blaszki lub osobno każdą do prodiża i piec ok 30 - 35 minut - dobrze ostudzone posypać pudrem cukrem

bardzo puchate i lekkie drożdżowe ciacho...
SMACZNEGO!!!

prodiż z grzaniem "góra-dół" ma temperaturę około 200C, jak np. spód ciasta jest gotowy ale góra jeszcze nie to wyjąc wtyczkę dolną i dalej piec.... lub odwrotnie gdy góra się przypieka to wyjąć wtyczkę i dalej piec