2012-05-14

pampuszki z pieprzem ziołowym do sosów...

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 2 sztuki jajka, 2 łyżki cukier, 1 łyżeczka sól morska, 2 łyżki pieprz ziołowy, 10 dag masło stopione, 1 szklanka mleko letnie, 60 około-dag mąka pszenna


do pokruszonych drożdży wlać dobrze roztrzepane letnie mleko, stopione masło, sól, cukier, pieprz ziołowy i przykryć do podrośnięcia - wsypać przesianą mąkę ok 60 dag i mikserem spiralami ok 5 minut wyrabiać

ciasto nie powinno być za luźne - przykryć i do wyrośnięcia

zagotować wodę w garnku - dno wkładu smaruję olejem aby nie przywierały pampuszki - z małych porcji ciasta ukulać kulki dłońmi posypanymi mąką o średnicy ok 5 cm - ułożyć nie za blisko siebie kulki i pod przykryciem gotować z 10 minut - gotowe wyjąć z garnka i wkłada c nowe porcje do gotowania

bardzo je lubimy do wszelkich sosów....są smaczne też pampuszki na zimno do ciepłych sosów...
SMACZNEGO!!!