2012-05-08

kaszëbsczi dobri apfelzynowi kuch z prodiża......

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 3 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kostki masło stopione, 1 szklanka mleko letnie, 55 dag mąka pszenna, 1 mała torebka cukier waniliowy, 1 porcja-flakonik aromat pomarańczowy, - ile potrzeba cukier puder


kaszëbsczi dobri "apfelzynowi kuch" - dobre kaszubskie drożdżowe ciasto o pomarańczowym smaku

do miski wkruszyć drożdże - mleko podgrzać i masło stopić - ostudzić na letnie - do mleka i masła dać jajka, cukier i dobrze roztrzepać rózgą - wlać do drożdży i przykryć talerzem i w ciepłym miejscu na 1 godzinę

do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy i wlać cały aromat pomarańczowy - mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut

pod koniec wyrastania (z 10 minut do końca) włączyłam prodiż grzałka góra-dół
ciasto przykryć talerzem i w cieple do podwojenia ciasta na ok 30-40 minut


keksówki 20x10 cm posmarować masłem i obsypać mąką - przełożyć wyrośnięte ciasto do foremek - każdą foremkę piekłam ok 20 minut w prodiżu - wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem

wyjątkowo puszyste i aromatyczne pomarańczą kaszubskie ciasto drożdżowe - aromaty można dodawać jakie się lubi.... można posmarować masełkiem, konfiturą, ja lubię z kolei samo ciasto maczać w kawie..

pamiętam jak babcia tego kucha piekła w piecu węglowym, potem mama w gazowym a ja w prodiżu kucha piekę....
SMACZNEGO!!!!