2012-04-25

z mikrofali:sernik puszysty i wilgotny na kruszonce....

Składniki:


1 kg ser na twaróg wiaderko, 4 sztuki żółtka, 1 szklanka cukier, 1 torebka budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 2 łyżki kasza manna, 1 opakowanie cukier waniliowy
KRUSZONKA: 1/2 kostki masło, 1/2 szklanki cukier, 2,5 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia


składniki na kruszonkę wyrobić w robocie

używam
mikrofalę Whirlpool z opcją combi i grill - można w niej nie tylko gotować, rozmrażać ale szybko nawet wysmażyć na rumiano z chrupiącą skórką mięsko,skwarki,kiełbasę,ryby,drób, piecze też wilgotne serniki i dobre ciasta z małą zawartością mąki, francuskie


większą połowę kruszonki wsypać do żaroodpornej tortownicy wysmarowanej masłem i tartą bułką

pozostałą część odłożyć do posypania na wierzch

żółtka z cukrami utrzeć do białości - przygotować ser, budyń z kaszką manną i proszkiem do pieczenia

do ubitych żółtek dodać ser i sypkie i dobrze wymieszać - na koniec dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wymieszać

na kruszonkę wyłożyć sernik i posypać resztą kruszonki

piec w mikrofali na combi 350 Wat na 15 minut - po dzwonku nakryć wierzch sernika papierem śniadaniowym /chroni przed spieczeniem mocnym/ i w combi 200 Wat na 10 minut - sprawdzić patykiem po dzwonku czy dobre, jak trzeba to jeszcze z 5 minut dopiec

po upieczeniu otworzyć mikrofalę i zostawić do ostudzenia, najlepiej na całą noc lub dzień

można posypać cukrem pudrem - sernik z mikrofali jest przepysznie wilgotny i puszysty i krócej pieczony niż w piekarnikach.....SMACZNEGO!!!!!

w piekarniku piec w nagrzanym do 180C ok 45-50 minut