2012-04-15

"drożdżowy murzyn" z jabłkami i kruszonką.....

Składniki:
Zaczyn, 1/2 kostki drożdże świeże, 1 szklanka cukier, - szczypta Sól, 3/4 szklanki mleko letnie, 1/2 kostki masło stopione, 3 sztuki jajka, CIASTO, 1/2 szklanki kakao sypkie, 4 szklanki mąka, 1 sztuka cukier waniliowy, 4 sztuki jabłka, - w opisie kruszonka, - w opisie lukier

zaczyn: drożdże wkruszyć do miski - mleko letnie i masło stopione wlać do naczynia i dodać cukier, sól, jajka i widelcem dobrze rozbełtać - całość wlać do drożdży i lekko zamieszać - miskę nakryć talerzem i na 2 godziny w ciepłe miejsce

po tym czasie do zaczynu przesiać mąkę z kakao i wsypać cukier waniliowy - wyrabiać mikserem z 5 minut - ciasto ma być nie za rzadkie - jak trzeba to dosypać mąki ile trzeba

wyrobione ciasto nakryć talerzem i na 30 minut w cieple do wyrośnięcia


jabłka pokroić na grubsze kostki - przygotować kruszonkę: z 10 dag masła wymieszać z 10 dag cukru i mąki wsypać ile potrzeba - palcami zrobić kruszonkę - ciasto wyrośnięte przełożyć do dwóch keksówek (20x10 cm) wysmarowanych tylko masłem, na ciasto rozłożyć jabłka i lekko je przycisnąć do ciasta - na wierzch posypać kruszonką - piec ok 30 minut w 190C w piekarniku lub w prodiżu grzałka góra/dół - ja piekłam w prodiżu każdą blaszkę osobno - zostawić do ostudzenia w blaszkach - lukier: cukier puder 4 łyżki wymieszać z do 2łyżeczek śmietany i dobrze go utrzeć - polukrować wierzch ciasta

drożdżowe kakaowe robiłam pierwszy raz i jest rewelacyjne w smaku i jakości ciasta.....

SMACZNEGO!!!!