2012-03-14

z prodiża:wielka muffinka moja pierwsza....

Składniki:

1 sztuka jajko,
1/2 szklanki olej,
1 szklanka maślanka lub kefir,
1/2 szklanki cukier,
2 szklanki mąka,
- szczypta Sól,
1/2 torebki cukier migdałowy,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 łyżka kakao

moja pierwsza w życiu muffina = nie mam foremek
do muffinek i zrobiłam 1 dużą muffinę w foremce
z kominkiem i upiekłam w prodiżu do naczynia
dajemy składniki mokre - jajko, mleko i olej
roślinny - dobrze roztrzepać rózgą
do płynnych składników wsypać dobrze wymieszaną
mąkę z solą, cukrami, proszkiem i krótko i energicznie,
jak ciasto za mocno gęste to dolać ciut mleka ale
nie zbyt dokładnie (byle jak), ciasto musi być
grudkowate - dzięki temu, po upieczeniu ciasto
będzie miało charakterystyczne grudki, będzie
też dość ciężkie i wilgotne= włączyć prodiż aby się nagrzał /ma grzałki góra-dół/ do wysmarowanej olejem kominówki przełożyć dużo większą połowę ciasta= resztkę ciasta wymieszać z kakao i nałożyć
na wierzch białego= włożyć ciasto do prodiża ma temp. 200C i piec
ok 30-35 minut- pod koniec sprawdzić przez otworki
w pokrywie patyczkiem czy jest upieczone = wyłączyć
prodiż i nie otwierać przez 10 minut -
aby nie opadło ciasto= zostawić blaszkę do lekkiego ostudzenia
i wyjąć muffinę na talerz= moja pierwsza muffina wyszła doskonale -
zostanę przy opcji "wielkiej muffiny"
i będę próbować różnych smaków i dodatków..
SMACZNEGO!!!!