2012-02-17

babka bakaliowa kisielowa......

Składniki:


1 szklanka mąka pszenna, 2 torebki kisiel, 3/4 szklanki cukier, 1 kostka masło, 4 sztuki jajka, 1 torebka cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 szklanki bakalie


zabrakło mi mąki ziemniaczanej i zamiast niej dałam 2 PACZKI KISIELU WIŚNIOWEGO I BAKALIE

reszta wg przepisu - babka ma fajny kolor i jest pyszna..../kisiel wg uznania smakowego

mikserem/w robocie masło utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo

mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać i dodać bakalie obsypane mąką

ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem

ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką

piec w 180C 40-50 minut.....
SMACZNEGO!!!!