Składniki:
śledzie filety 8 sztuk,
zimna woda do moczenia- ile potrzeba,
cebula 2 sztuki,
cukier 2 łyżki,
jabłka 2 sztuki,
pieprz mielony - ile potrzeba,
ocet jabłkowy 1,5 łyżki, śmietana 12% 400 ml
śledziowe płaty wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie, moczyć po 40 minut, zmieniać wodę, na koniec wylać na durszlak aby śledzie odciekły z wody
śledzie pokroić na 2 cm kawałki do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, posypać cukrem
obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać
wlać śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem - śledzie w śmietanie bardzo lubimy na obiad, i koniecznie muszą być ziemniaki gotowane w mundurkach, posypane solą i masłem..........SMACZNEGO!!!
24.01.2018
23.01.2018
Składniki:
ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram
do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe z torebki, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i hakiem robota wyrabiać 5 minut
pod koniec wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki
miękkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kruszonką, zostawić na 30 minut
ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka składników i jest ciasto..........SMACZNEGO!!!
ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram
do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe z torebki, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i hakiem robota wyrabiać 5 minut
pod koniec wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki
miękkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kruszonką, zostawić na 30 minut
ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka składników i jest ciasto..........SMACZNEGO!!!
22.01.2018
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, sól - szczypta, olejek rumowy 1 łyżeczka, jabłka mniejsze 12 sztuk, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba, czekolada gorzka 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 5 dag
do miski wg kolejności: wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wbić jajka
wlać mleko, olej, wsypać mąkę, sól, wlać olejek rumowy, nakryć talerzem, nie mieszać, odstawić na całą noc na blat kuchenny
ciasto łyżką drewnianą wymieszać do połączenia składników
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać obrane i wydrążone jabłka, posypać cynamonem i cukrem
w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół piec około 50-60 minut, ciasto wystudzić w formie
w kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką ze śmietaną cały czas mieszając
ciasto polać czekoladą i posypać skórką pomarańczy, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bez wyrabiania leniwa drożdżówka z całymi jabłkami jest bardzo smaczna, wilgotna, aromatyczna i puszysta, smakuje i na śniadanie i na podwieczorek...........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, sól - szczypta, olejek rumowy 1 łyżeczka, jabłka mniejsze 12 sztuk, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba, czekolada gorzka 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 5 dag
do miski wg kolejności: wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wbić jajka
wlać mleko, olej, wsypać mąkę, sól, wlać olejek rumowy, nakryć talerzem, nie mieszać, odstawić na całą noc na blat kuchenny
ciasto łyżką drewnianą wymieszać do połączenia składników
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać obrane i wydrążone jabłka, posypać cynamonem i cukrem
w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół piec około 50-60 minut, ciasto wystudzić w formie
w kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką ze śmietaną cały czas mieszając
ciasto polać czekoladą i posypać skórką pomarańczy, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bez wyrabiania leniwa drożdżówka z całymi jabłkami jest bardzo smaczna, wilgotna, aromatyczna i puszysta, smakuje i na śniadanie i na podwieczorek...........SMACZNEGO!!!
21.01.2018
Składniki:
kura wiejska duża około 2,5 kg, przyprawa do gęsiny 1 opakowanie, jabłka 4 sztuki, żurawina świeża 1 szklanka, przyprawa w płynie 4 łyżki, cebula 4 sztuki, masło zimne 1/4 kostki, woda 2-3 szklanki
kurę wiejską dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dobrze przyprawą do gęsi
do wnętrza kury włożyć kawałki obranych jabłek i żurawinę świeżą, wlać przyprawę w płynie, skórami zamknąć otwór przy pomocy wykałaczek
włożyć ostrożnie kurę do rękawa, dodać kawałki cebul, na wierzchu kawałki masła, rękaw dobrze zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut
z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć nadzienie, cebule, wlać powstały wywar, i dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno, sos jest aromatyczny, gęsty i bez grama mąki - kura wiejska od zaufanego gospodarza jest o wiele smaczniejsza od kupowanych w marketach, mięso ma dobry smak.........SMACZNEGO!!!
kura wiejska duża około 2,5 kg, przyprawa do gęsiny 1 opakowanie, jabłka 4 sztuki, żurawina świeża 1 szklanka, przyprawa w płynie 4 łyżki, cebula 4 sztuki, masło zimne 1/4 kostki, woda 2-3 szklanki
kurę wiejską dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dobrze przyprawą do gęsi
do wnętrza kury włożyć kawałki obranych jabłek i żurawinę świeżą, wlać przyprawę w płynie, skórami zamknąć otwór przy pomocy wykałaczek
włożyć ostrożnie kurę do rękawa, dodać kawałki cebul, na wierzchu kawałki masła, rękaw dobrze zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut
z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć nadzienie, cebule, wlać powstały wywar, i dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno, sos jest aromatyczny, gęsty i bez grama mąki - kura wiejska od zaufanego gospodarza jest o wiele smaczniejsza od kupowanych w marketach, mięso ma dobry smak.........SMACZNEGO!!!
18.01.2018
Składniki:
kapusta czerwona mała 1 sztuka, cebula 1 sztuka, jabłko 1 sztuka, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sół 1 łyżeczka, olej rzepakowy smak chili 4 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka
kapustę czerwoną poszatkować lub drobno i cienko pokroić ostrym nożem, kapustę sparzyć wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i wylać na durszlak do odcieknięcia wody, jeśli mamy młodą czerwoną kapustę to nie trzeba jej sparzać, tylko posolić i odcisnąć nadmiar wody
kapustę przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojone drobno jabłko bez skórki
dodać cukier, cynamon, ocet jabłkowy, sól, olej rzepakowy smak chili
wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły - smaczna, zdrowa, surówka z czerwonej kapusty, można łączyć z wieloma różnymi dodatkami do wielu dań obiadowych i nie tylko..........SMACZNEGO!!!
kapusta czerwona mała 1 sztuka, cebula 1 sztuka, jabłko 1 sztuka, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sół 1 łyżeczka, olej rzepakowy smak chili 4 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka
kapustę czerwoną poszatkować lub drobno i cienko pokroić ostrym nożem, kapustę sparzyć wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i wylać na durszlak do odcieknięcia wody, jeśli mamy młodą czerwoną kapustę to nie trzeba jej sparzać, tylko posolić i odcisnąć nadmiar wody
kapustę przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojone drobno jabłko bez skórki
dodać cukier, cynamon, ocet jabłkowy, sól, olej rzepakowy smak chili
wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły - smaczna, zdrowa, surówka z czerwonej kapusty, można łączyć z wieloma różnymi dodatkami do wielu dań obiadowych i nie tylko..........SMACZNEGO!!!
17.01.2018
Składniki:
ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża sztuka, mozzarella kulki 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3-4 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki pokrojone na kawałki włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać pokrojoną cebulę, kulki mozzarelli, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować
masę przelać do miski, dodać mąkę, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wymieszać
na gorący olej rzepakowy kłaść porcje placków i smaży na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
placki podałam z sosem gulaszowym, placki smakują z cukrem, śmietaną, sosami różnymi - placki ziemniaczane u nas w domu są bardzo lubiane, w różnych wersjach smakowych je przygotowuję, smakują nam bardzo...........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża sztuka, mozzarella kulki 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3-4 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki pokrojone na kawałki włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać pokrojoną cebulę, kulki mozzarelli, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować
masę przelać do miski, dodać mąkę, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wymieszać
na gorący olej rzepakowy kłaść porcje placków i smaży na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
placki podałam z sosem gulaszowym, placki smakują z cukrem, śmietaną, sosami różnymi - placki ziemniaczane u nas w domu są bardzo lubiane, w różnych wersjach smakowych je przygotowuję, smakują nam bardzo...........SMACZNEGO!!!
13.01.2018
Składniki:
pierniczki 200 gram, jajka 6 sztuk "XL", cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg półtłust zmielony 1,5 kg, budyń wanilioiwy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, marcepan w czekoladzie 150 gram
forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć pierniczki (zamiast pierniczków można dodać inne ulubione ciastka)
jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości i spienienia
dodać zmielony na drobnym sitku w maszynce do mięsa twaróg, wsypać budyń, kaszę manną, wlać olej, i kawałeczki posiekanego marcepanu, mikserem połączyć składniki bez długiego mieszania
masę serową wlać do formy, z dwa razy stuknąć o blat stołu, aby odpowietrzyć masę
piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, studzić przy uchylonych drzwiczkach potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc - bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny sernik, jest bardzo łatwy do wykonania, jedyny jego mankament to taki, że szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
pierniczki 200 gram, jajka 6 sztuk "XL", cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg półtłust zmielony 1,5 kg, budyń wanilioiwy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, marcepan w czekoladzie 150 gram
forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć pierniczki (zamiast pierniczków można dodać inne ulubione ciastka)
jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości i spienienia
dodać zmielony na drobnym sitku w maszynce do mięsa twaróg, wsypać budyń, kaszę manną, wlać olej, i kawałeczki posiekanego marcepanu, mikserem połączyć składniki bez długiego mieszania
masę serową wlać do formy, z dwa razy stuknąć o blat stołu, aby odpowietrzyć masę
piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, studzić przy uchylonych drzwiczkach potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc - bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny sernik, jest bardzo łatwy do wykonania, jedyny jego mankament to taki, że szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
11.01.2018
Składniki:
jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka 3 szklanki, kakao 4 łyżki, mleko 3/4-1 szklanka, margaryna 12,5 gram, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, chałwa 100 gram, cukier puder - ile potrzeba
jajka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości na najwyższych obrotach z 3 minuty
wlać pomału stopiony, wystudzony tłuszcz i połączyć mikserem składniki
wsypać mąkę, proszek z sodą, kakao dobrze połączyć składniki, następnie dodać kawałki chałwy i mikserem wmieszać w ciasto
forma do babki 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, do formy przełożyć ciasto
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru..........SMACZNEGO!!!
jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka 3 szklanki, kakao 4 łyżki, mleko 3/4-1 szklanka, margaryna 12,5 gram, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, chałwa 100 gram, cukier puder - ile potrzeba
jajka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości na najwyższych obrotach z 3 minuty
wlać pomału stopiony, wystudzony tłuszcz i połączyć mikserem składniki
wsypać mąkę, proszek z sodą, kakao dobrze połączyć składniki, następnie dodać kawałki chałwy i mikserem wmieszać w ciasto
forma do babki 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, do formy przełożyć ciasto
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru..........SMACZNEGO!!!
9.01.2018
Składniki:
jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mak suchy 250 gram, mąka pszenna 2-2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, lukier zielony 1 opakowanie
jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty
do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta
forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki
opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia - babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta ale tak na codzień do kawy,herbaty..........SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mak suchy 250 gram, mąka pszenna 2-2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, lukier zielony 1 opakowanie
jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty
do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta
forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki
opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia - babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta ale tak na codzień do kawy,herbaty..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)