Składniki:
grzyby zielonki 50 dag,
grzyby opieńki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L",
tarta bułka 1 szklanka,
jajka 1 sztuka "L", bułka moczona w mleku 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
grzyby oczyścić szybko opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, zamieszać i wodę z pianą wylać na durszlak, opłukać
ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu
grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju i wystudzić, przecisnąć przez kratkę do jajek jajka na twardo
grzyby dobrze wyrobić z jajkami, tartą bułką, bułką wymoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, kucharkiem, pieprzem, jajkiem
na gorącym oleju smażyć rumiane nie za duże kotlety, odkładać na ręcznik papierowy - pyszne kotlety grzybowo-jajeczne smakują bardzo na ciepły obiad jak również na zimno do bułki a`la burgery........SMACZNEGO!!!
31.10.2017
29.10.2017
Składniki:
pomidory mocno dojrzałe 12 kg, woda - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba
pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić na ćwiartki do szybkowara
wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
do pomidorów wlać olej: do jednej porcji z pół szklanki i 1 łyżka soli kamiennej i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować
czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia
szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO!!!
pomidory mocno dojrzałe 12 kg, woda - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba
pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić na ćwiartki do szybkowara
wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
do pomidorów wlać olej: do jednej porcji z pół szklanki i 1 łyżka soli kamiennej i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować
czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia
szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO!!!
28.10.2017
Składniki:
biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba
forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty
borówki zmiksować z jogurtem, żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać
masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami
formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO!!!
biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba
forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty
borówki zmiksować z jogurtem, żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać
masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami
formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO!!!
27.10.2017
Składniki:
fasola Jaś 50 dag, cukier 4 łyżki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemaniaki 8 sztuk, woda 3 litry, włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, smalec 1/4 kostki, boczek wędzony 20 dag, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cząber 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku
fasolę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia, wodę wylać aby pozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut
w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli
na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO!!!
fasola Jaś 50 dag, cukier 4 łyżki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemaniaki 8 sztuk, woda 3 litry, włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, smalec 1/4 kostki, boczek wędzony 20 dag, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cząber 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku
fasolę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia, wodę wylać aby pozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut
w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli
na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO!!!
25.10.2017
Składniki:
ciasto cappuccino: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, mokate cappuccino waniliowe 2 opakowania, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki
mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba
miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości
do masy wsypać mokate cappuccino waniliowe i połączyć składniki
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
dodać gęstej śmietany i krótko połączyć składniki
forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-55 minut i dobrze je w formie wystudzić
truskawki ze śmietaną blenderem zmiksować, galaretki rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wlać do truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokatte cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
ciasto cappuccino: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, mokate cappuccino waniliowe 2 opakowania, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki
mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba
miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości
do masy wsypać mokate cappuccino waniliowe i połączyć składniki
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
dodać gęstej śmietany i krótko połączyć składniki
forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-55 minut i dobrze je w formie wystudzić
truskawki ze śmietaną blenderem zmiksować, galaretki rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wlać do truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokatte cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
24.10.2017
Składniki:
udka kurczaka 4 duże sztuki, pikantna przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, ziemniaki 1 kg, czerwona cebula 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki
udka kurczaka dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć mocno olejem, przyprawą do kurczaka pikantną i na 3 godziny do lodówki
obrane ziemniaki opłukać, pokroić na talarki i rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia
na ziemniakach rozsypać pokrojoną czerwoną cebulę - czerwona cebula jest łagodniejsza od białej cebuli , poukładać udka kurczaka na wierzchu, nakryć papierem do pieczenia
piec w 200 C, grzanie góra/dół pod przykryciem około 45 minut, następnie bez przykrycia z 20-30 minut, podawać prosto z blaszki na stole - pyszne danie obiadowe prosto z piekarnika, najlepiej smakuje wprost z blachy w której się piekło, do tego tylko maślanka zimna i jest pyszny obiad.........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka 4 duże sztuki, pikantna przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, ziemniaki 1 kg, czerwona cebula 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki
udka kurczaka dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć mocno olejem, przyprawą do kurczaka pikantną i na 3 godziny do lodówki
obrane ziemniaki opłukać, pokroić na talarki i rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia
na ziemniakach rozsypać pokrojoną czerwoną cebulę - czerwona cebula jest łagodniejsza od białej cebuli , poukładać udka kurczaka na wierzchu, nakryć papierem do pieczenia
piec w 200 C, grzanie góra/dół pod przykryciem około 45 minut, następnie bez przykrycia z 20-30 minut, podawać prosto z blaszki na stole - pyszne danie obiadowe prosto z piekarnika, najlepiej smakuje wprost z blachy w której się piekło, do tego tylko maślanka zimna i jest pyszny obiad.........SMACZNEGO!!!
21.10.2017
Składniki:
ziemniaki 1,5 kg, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, ser lazur 2 opakowania, słonina wędzona 2 opakowania, koperek 1/2 pęczka maślanka wiejska opcjonalnie
ziemniaki niewielkie o jednakowej wielkości podgotować w nie solonej wodzie, nie rozgotować, wylać na durszlak i ostudzić
blaszkę 28x25 cm wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą
na ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut
przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane z dobrej jakości maślanką........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1,5 kg, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, ser lazur 2 opakowania, słonina wędzona 2 opakowania, koperek 1/2 pęczka maślanka wiejska opcjonalnie
ziemniaki niewielkie o jednakowej wielkości podgotować w nie solonej wodzie, nie rozgotować, wylać na durszlak i ostudzić
blaszkę 28x25 cm wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą
na ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut
przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane z dobrej jakości maślanką........SMACZNEGO!!!
20.10.2017
Składniki:
śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek
filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy, ogonki, usunąć wnętrzności, śledzie palcem naciskać na grzbiecie-poluzowaći ostrym nożem wyfiletować, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć
do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące
na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony
surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać
ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków
filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama je czyszczę i filetuję........SMACZNEGO!!!
śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek
filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy, ogonki, usunąć wnętrzności, śledzie palcem naciskać na grzbiecie-poluzowaći ostrym nożem wyfiletować, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć
do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące
na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony
surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać
ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków
filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama je czyszczę i filetuję........SMACZNEGO!!!
17.10.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie, śliwki 50 dag, cynamon 2 łyżki, cukier 2 łyżki, woda - ile potrzeba, słonecznik 150 gram, puder cukier - ile potrzeba
ciasto francuskie mam zawsze w zapasie na wypieki słodkie czy wytrawne = ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia
umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem
brzegi ciasta ponacinać nożyczkami na paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki
pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko prosty, tani, smaczny deser, słonecznik jest bardzo chrupiący i pasuje do takich deserów........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie, śliwki 50 dag, cynamon 2 łyżki, cukier 2 łyżki, woda - ile potrzeba, słonecznik 150 gram, puder cukier - ile potrzeba
ciasto francuskie mam zawsze w zapasie na wypieki słodkie czy wytrawne = ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia
umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem
brzegi ciasta ponacinać nożyczkami na paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki
pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko prosty, tani, smaczny deser, słonecznik jest bardzo chrupiący i pasuje do takich deserów........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)