Składniki:
sznycle z indyka 1,30 kg,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
cebula 5 sztuk,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda 1 litr,
śmietana gęsta 1 łyżka
sznycle indycze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, kucharka, pieprz grubomielony, pieprz drobnomielony wymieszać i natrzeć przyprawą sznycle, wsypać pokrojone w kostkę cebule i wymieszać, nakryć i do lodówki odstawić najlepiej na całą noc
sznycle otrzepać z cebuli, obtaczać w mące pszennej i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony, odkładać na talerz
zeszklić cebule, dodać sznycle, wlać przyprawę w płynie, z 1 litra odlać szklankę, wody resztę wlać do sznycli, pod przykryciem dusić do miękkości mięsa miękkie sznycle odłożyć na talerz
do wywaru wlać wodę, wsypać resztę mąki z obtaczania, dodać śmietanę i pałką blendera zmiksować sos i krótko zagotować
sznycle z sosem najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą i np. ogórkiem kiszonym..........SMACZNEGO!!!
19.01.2017
Składniki:
seler 3 sztuki większe, jabłka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez light 2 łyżki
jabłka i selery obrać ze skóry, selery opłukać pod zimną wodą
w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć selery i przełożyć do miski
jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost do selerów, wlać sok z cytryny i wymieszać aby jabłka nie ściemniały
wsypać cukier, pieprz mielony, dodać majonez i wymieszać. odstawić do lodówki na 30 minut - doskonała surówka do obiadu.............SMACZNEGO!!!
seler 3 sztuki większe, jabłka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez light 2 łyżki
jabłka i selery obrać ze skóry, selery opłukać pod zimną wodą
w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć selery i przełożyć do miski
jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost do selerów, wlać sok z cytryny i wymieszać aby jabłka nie ściemniały
wsypać cukier, pieprz mielony, dodać majonez i wymieszać. odstawić do lodówki na 30 minut - doskonała surówka do obiadu.............SMACZNEGO!!!
18.01.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba
ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ") lub inny dżem jaki się lubi
jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić do miski na drobne kawałki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem, wymieszać dokładnie
na czekośliwkę rozłożyć pokrojone jabłka, wolne brzegi ciasta ponacinać ostrym nożem na paski i nakładać na jabłka, posmarować roztrzepanym jajkiem
piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 35-40 minut, na ciemno złoty kolor, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko pyszne ciasto na deser..............SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba
ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ") lub inny dżem jaki się lubi
jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić do miski na drobne kawałki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem, wymieszać dokładnie
na czekośliwkę rozłożyć pokrojone jabłka, wolne brzegi ciasta ponacinać ostrym nożem na paski i nakładać na jabłka, posmarować roztrzepanym jajkiem
piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 35-40 minut, na ciemno złoty kolor, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko pyszne ciasto na deser..............SMACZNEGO!!!
16.01.2017
Składniki:
herbatniki 2 opakowania, sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 450 ml, serek homogenizowany 250 ml, marcepan 200 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie
wsypać sernik z opakowania, wlać zimne mleko, dodać serek waniliowy homogenizowany i mikserem wyrabiać wg opisu na opakowaniu
marcepan w czekoladzie pokroić na kawałeczki i dodać do sernika, mikserem połączyć składniki
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej
na wierzchu ułożyć herbatniki, lekko je wcisnąć w masę i wyłożyć resztę masy sernikowej, wygładzić wierzch, schować do lodówki
galaretkę agrestową w 450 ml gorącej wody wymieszać i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki do stęzenia, galaretkę truskawkową w 450 ml goracej wody wymieszać i zimną wylać na galaretkę, schowac do lodówki na kilka godzin - sernik jest smaczny............SMACZNEGO!!!
herbatniki 2 opakowania, sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 450 ml, serek homogenizowany 250 ml, marcepan 200 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie
wsypać sernik z opakowania, wlać zimne mleko, dodać serek waniliowy homogenizowany i mikserem wyrabiać wg opisu na opakowaniu
marcepan w czekoladzie pokroić na kawałeczki i dodać do sernika, mikserem połączyć składniki
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej
na wierzchu ułożyć herbatniki, lekko je wcisnąć w masę i wyłożyć resztę masy sernikowej, wygładzić wierzch, schować do lodówki
galaretkę agrestową w 450 ml gorącej wody wymieszać i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki do stęzenia, galaretkę truskawkową w 450 ml goracej wody wymieszać i zimną wylać na galaretkę, schowac do lodówki na kilka godzin - sernik jest smaczny............SMACZNEGO!!!
15.01.2017
Składniki:
twaróg półtłusty 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kasza manna 1 łyżka, mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki
twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć do podsypywania deski
na podsypanej mąką desce formować wałeczki, rozpłaszczyć lekko i skośnie odcinać porcje kopytek
kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłukać krótko pod zimną wodą
na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając
kopytka polać tartą bułką - danie smaczne, delikatne i sycące na obiad.............SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kasza manna 1 łyżka, mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki
twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć do podsypywania deski
na podsypanej mąką desce formować wałeczki, rozpłaszczyć lekko i skośnie odcinać porcje kopytek
kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłukać krótko pod zimną wodą
na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając
kopytka polać tartą bułką - danie smaczne, delikatne i sycące na obiad.............SMACZNEGO!!!
Składniki:
tortilla 1 opakowanie/pomidorowa, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone drobiowe 30 dag, warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie, sok pomidorowy 300 ml, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny 380 ml, sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania
na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać
do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie
wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować
dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić z 5 minut bez przykrycia
dodać ugotowany na "al dente" ryż i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie
użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO!!!
tortilla 1 opakowanie/pomidorowa, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone drobiowe 30 dag, warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie, sok pomidorowy 300 ml, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny 380 ml, sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania
na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać
do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie
wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować
dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić z 5 minut bez przykrycia
dodać ugotowany na "al dente" ryż i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie
użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO!!!
14.01.2017
Składniki:
kura rosołowa 1/2 sztuki/duża, włoszczyzna 1/2 pęczka/z rosołu, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra
dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn lub drobno pokroić
na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną, wsypać mrożoną fasolkę zieloną i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając
wsypać przyprawy i wymieszać, wlać rosół i gotować do miękkości fasolki
dodać kurę i włoszczyznę, krótko zagotować - smaczne potrawka do ryżu, ziemniaków na obiad............SMACZNEGO!!!
kura rosołowa 1/2 sztuki/duża, włoszczyzna 1/2 pęczka/z rosołu, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra
dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn lub drobno pokroić
na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną, wsypać mrożoną fasolkę zieloną i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając
wsypać przyprawy i wymieszać, wlać rosół i gotować do miękkości fasolki
dodać kurę i włoszczyznę, krótko zagotować - smaczne potrawka do ryżu, ziemniaków na obiad............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)