drożdże suche 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "M",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 1 szklanka,
masło 5 dag,
mąka tortowa 60 dag,
skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka,
sól 1 szczypta,
jabłka szara reneta 6 sztuk
kruszonka: mąka krupczatka 10 dag, mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko, dodać jajka i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach.
Skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody.
Do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut.
Z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO!!!