12.10.2024
najlepiej użyć młodej kapusty lub starszej, ale nie za mocno zbita twarda główka, z kapusty usnąć brzydkie liście z wierzchu, opłukać, przeciąć na połowę wzdłuż po środku głąba, następnie każdą połowę wzdłuż głąba pokroić na 3-4 ćwiartki.
W garnku o szerokim dnie zagotować wodę z 1 łyżką oleju i bez soli, do wrzątku wkładać po 3 ćwiartki i na średnim ogniu gotować z 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową na talerz, tak zrobić z pozostałymi ćwiartkami.
Przestudzone kapusty obsypać przyprawami wymieszanymi, włożyć do formy silikonowej 22 cm (u mnie po 4 ćwiartki na jeden raz), spryskać olejem po wierzchu, posypać tartą bułką i włożyć do kosza airfryera.
Ustawić program warzywa, 200C, 13 minut, następnie obrócić, spryskać olejem i posypać tartą bułką i 190C, 10 minut, powtórzyć tak samo z następną porcją kapusty - nam smakuje gdy jest wystudzona, do podjadania ale też na obiad lub na kolację.........SMACZNEGO!!!
17.09.2024
recipe: 📣📣📣 4 jajka "M" opłukać wodą, do kosza airfryera wstawić niski ruszt i położyć jajka mokre.
Ustawić program manual, 140 C, 7 minut.
Jajka wyjąć i w zimnej wodzie ciut opłukać.
Jajka są na miękko, białko ścięte, podawać z czym się lubi.....SMACZNEGO!!!
11.09.2024
kurczak 1,60 kg,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
tymianek suszony 1 łyżka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka
Z kurczaka odciąć kuperek, usunąć piórka, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Kurczaka przełożyć do formy silikonowej z całą marynatą, włożyć do kosza airfrera.
Ustawić program drób, 180 C, 20 minut i włączyć. Po tym czasie kurczaka obrócić na drugą stronę i dalej w 180 C, 20 minut.
Po tym czasie obrócić kurczaka i 200 C,15 minut.Następnie ponownie obrócić, wbić termometr głęboko, 200 C,15 minut, gdy temperatura na termometrze dojdzie do 80 C, kurczak jest upieczony i gotowy do jedzenia - kurczak w całości z airfyera jest w środku kruchy, soczysty, wierzch jest przypieczony z chrupiącą skórką.........SMACZNEGO!!!
8.09.2024
filety z dorsza 1 kg,
słonina zmielona 15 dag,
bułka tarta 6 łyżek,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
jajka 1 sztuka "L",
mleko 1/4 szklanki,
natka pietruszki i koperek po 1/2 pęczka,
cebula 1 sztuka średnia,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy do opryskania
Filety oczyścić z ewentualnych ości, pokroić na kawałki i włożyć do rozdrabniacza, wbić jajko, wlać mleko, zamknąć rozdrabniacz i wszystko zmiksować do połączenia składników, wyłożyć do miski.
Cebulę drobno pokroić i na 4 lyżkach oleju pidsmażyć nazłocisty kolor, wystudzić.
Wsypać do masy rybnej mąkę, tartą bułkę, natkę pietruszki z koperkiem posiekaną, pidsmażoną cebulę i wyrobić wszystko na zwartą masę.
Formę silikonową 22 cm spryskać olejem rzepakowym, formować nie za duże kotlety i układać w formie.
Kotlety w formie lekko z góry przygnieść, opryskać olejem i włożyć do kosza airfryera.
Ustawić program ryby, 190 C, 112 minut, po tym czasie kotlety obrócić i piec tereaz w 200 C, 10 minut.
Gotowe wyjąć i jak jest, to smażyć drugą porcję tak samo - kotlety z ryby z airfryera są soczyste, delikatne w śroidku i chrupiące na wierzchu, smakują na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
22.08.2024
kaszanka 8 sztuk + olej rzepakowy do posmarowania dłoni,
cebula 2 sztuki większe,
papryka 2 sztuki średnie - może być kolorowa,
sól 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy 1 łyżka
Kaszankę dobrej jakości posmarować olejem rzepakowym, wykałaczką gęsto ponakłuwać - nie będzie pękać w trakcie pieczenia, kaszanki ułożyć w foremce silikonowej.
Cebule pokroić w piórka, paprykę w kawałeczki do formy silikonowej 22 cm, dodać soli, pieprz mielony, olej i wymieszać, olej sprawi, że cebula, papryka nie jest sucha i jest chrupiąca, włożyć do kosza airfryera ustawić na program drób, 200C, 8 minut i piec.
Po tym czasie cebulę wymieszać, położyć na cebuli kaszanki i piec dalej w tym programie 10 minut, po tym czasie kaszanki obrócić i jeszcze piec 8 minut, podawać z pieczywem - dla amatorów kaszanki airfryer to super opcja, szybko, smacznie, bez dużej ilości tłuszczu..........SMACZNEGO!!!