jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, kakao 4 łyżki, dżem 200 gram, śliwki małe, słodkie 70 dag, cukier puder do posypania - ile potrzeba
Można zrobić z połowy składników, na formę 26 cm - ja zrobiłam więcej, dla znajomych i siebie.
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać jajka, cukier, kakao, proszek i sodę, dżem dałam swojej roboty winogronowy, wlać mleko, olej i rózgą dokładnie połączyć składniki.
Wsypać mąkę i rózgą połączyć składniki - długo nie mieszać, aby ciasto nie było twarde.
Użyłam 2 silikonowe 20 cm 2 aluminiowe 18x10 cm, do foremek dać ciasto z miski, na wierzchu poukładać śliwki umyte i bez pestek.
Piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra-dół, wstawić ciasta i piec około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, wilgotne, nie zbite i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz