Składniki:
wątróbka z indyka 1 kg,
mleko nie całe 1/2 litra,
mąka pszenna do obsypania - ile potrzeba,
olej rzepakowy do smażenia 15 łyżek,
sól, pieprz po usmażeniu - ile potrzeba
cebula 4 sztuki większe,
jabłka 2 sztuki duże,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 8 łyżek
Świeżą wątróbkę z indyka oczyścić z błonek, tłuszczyku (wycinam nożyczkami z czubkiem ostrym przeznaczonych do takich zadań), wątróbkę na durszlaku opłukać, odsączyć, wsypać do miski i wlać mleko, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, rano wylać na durszlak, odsączyć z mleka, nie płukać.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać jabłko obrane i pokrojone w plasterki, smażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać, na koniec dodać kurkumę, sól, pieprz mielony.
Wątróbkę obsypać mąką pszenna, kłaść na gorący olej (nakrywam talerzem nie do końca, para wychodzi i jest usmażona bez pryskania), smażyć na mocno rumiano na średnim ogniu z każdej strony, podawać z cebulą, jabłkami do pieczywa lub z czym się lubi, sól, pieprz mielony po usmażeniu wątróbki dodać - wątróbka z indyka jest bardziej wyrazista w smaku, bardziej mięsista co przy dobrym usmażeniu daje soczystość w wątróbce, dodatek cebuli z jabłkami z kurkumą to smak wyśmienity........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz