Składniki:
mielona łopatka 60 dag,
ryż 2 woreczki,
jajka 2 sztuki "L",
przyprawa Harrisa 1 opakowanie,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka większa,
tarta bułka 6 łyżek,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić, nadziewać liście kapusty.
Do pozostałej reszty farszu wsypać bułkę tartą, wymieszać dokładnie.
Formować zwilżonymi w zimnej wodzie małe kotleciki i nie za grube.
W garnku rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotleciki i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, pod koniec nakryć pokrywką i dusić z 5 minut na małym ogniu, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 3 minuty.
Smakują najlepiej na zimno, są chrupiące, aromatyczne, można podać z ulubionymi sosami czy surówkami - nasze ulubione smażone kotleciki z farszu do gołąbków, zawsze robię większą ilość do gołąbków, aby z reszty usmażyć kotleciki, prze smażeniem dodaje tartej bułki i kotleciki są zwarte........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz